Bæredygtighed og ESG

Hvad er revisors rolle i ESG-rapportering?

Carsten Mønster 120x120
Af:
ESG
ESG-kravene vokser – og virksomheder, der inddrager revisor tidligt, står stærkere i både værdikæden og risikostyringen.

Revisoren bliver en nøglespiller i virksomhedens ESG- og klimarapportering med de nye datakrav og krav fra de største virksomheder, som allerede er underlagt EU’s CSRD-direktiv.

Med den kommende omnibuspakke, er det uvist hvor mange virksomheder, der fremover vil blive omfattet af lovkravet – dog er der ingen tvivl om, at det vil få en effekt, når fortsat flere store virksomheder stiller krav om ESG-data i værdikæden.

For små og mellemstore virksomheder er det frivilligt, men flere og flere af de virksomheder, der indgår i de store virksomheders værdikæder, kan forventes at blive pålagt krav om revisorerklæring med henblik på at validere ESG-rapporteringen. Derfor kan det være en strategisk investering – både for forretningen, relationerne og risikostyringen – at tænke revisor ind i ESG- og klimarapporteringen.  

 

Fire gode grunde til at vælge at få revisorerklæring på ESG-rapporten

  1. Øget troværdighed i værdikæden

    Mange mindre virksomheder oplever stigende krav fra store kunder eller samarbejdspartnere, der er omfattet af CSRD. En ESG-rapport med revisorerklæring viser, at I arbejder seriøst og gennemsigtigt – og er et stærkt led i værdikæden. 

  2. Konkurrencefordel og differentiering

    I udbud, partnerskaber eller salgssituationer fungerer en revisorerklæret ESG-rapport som kvalitetsstempel. Det viser, at I har styr på både data, risici og ansvar – og potentielt skiller jer positivt ud fra konkurrenter, der ikke er nået så langt.

  3. Forberedelse på fremtidige krav 

    ESG-reglerne bevæger sig hurtigt. Mange SMV’er vil snart blive mødt af krav om ESG-data fra f.eks. banker, investorer og kunder. Ved at involvere revisor fra start står I stærkere, når kravene rammer. 

  4. Beskyttelse mod greenwashing-beskyldninger

    En revisorerklæring understøtter, at jeres ESG-påstande er veldokumenterede, solide og gennemarbejdede – det skaber tryghed, både internt og eksternt.

 

Revisors rolle: Det handler om validering – ikke prioritering

En bæredygtighedsrevisor adskiller sig fra ESG-rådgiveren på flere punkter. Revisoren skal ikke vurdere, hvilke ESG-emner I rapporterer – men forholder sig i stedet til de processer, der er anvendt til at vurdere og derefter om redegørelsen er valid.

Det handler om at kontrollere, at:

  • relevante interessenter er inddraget
  • vurderinger og antagelser er saglige
  • dokumentationen er tilstrækkelig og korrekt

Revisionserklæringen giver dermed interessenter sikkerhed for, at jeres ESG-data og beslutningsgrundlag er til at stole på.  

 

Balance mellem sparring og uafhængighed

Hos Grant Thornton tilbyder vi både rådgivning og revisionserklæringer på ESG- og klimarapportering. I den forbindelse må revisors uafhængighed aldrig kompromitteres. Derfor er det vigtigt at adskille rådgivning og validering – både i proces og dokumentation.

Det kan dog være en fordel at inddrage revisor undervejs i arbejdet med dobbelt væsentlighedsvurdering for at sikre det bedste udgangspunkt for rapporteringen: 

  • Hvad er væsentligt for lige netop denne virksomhed at rapportere om?
  • Er KPI’erne gjort op efter den forestående metode for f.eks. CSRD-rapportering eller grøn rapportering? 

Det giver det bedste afsæt for vurderingen, dataindhentning og den senere rapportering.

Vi hjælper jer hele vejen: Fra strategisk rådgivning og væsentlighedsvurdering til erklæring på jeres ESG-rapport eller klimaregnskab.

Kontakt os i dag – og få klarhed over, hvad revisors rolle er – eller kan være – i jeres ESG-arbejde.

 

Kontakt os