-
ESG-rapportering
Hos Grant Thornton rådgiver vi i bæredygtighed fra A til Z: Uanset om I har brug for sparring, hjælp til datagrundlaget eller en komplet ESG-rapport, står vores specialister klar til at rådgive.
-
Klimaregnskab
Hos Grant Thornton hjælper vi dig godt i gang – uanset om du driver en mindre virksomhed, eller om din virksomhed allerede er langt med ESG-rapportering.
-
Frivillig ESG-rapportering (VSME)
Vil din virksomhed arbejde mere strategisk med bæredygtighed og ESG – uden at være underlagt de lovpligtige CSRD-krav? Så er VSME-standarden et godt sted at starte.
-
Lovbestemt ESG-rapportering (CSRD)
CSRD stiller omfattende krav til ESG-rapportering. Alle større virksomheder i EU – og senere også visse udenlandske virksomheder med aktivitet i EU – bliver omfattet.
-
Dobbelt væsentlighedsanalyse
En dobbelt væsentlighedsanalyse viser, hvordan din virksomhed påvirker omverdenen, og hvordan omverdenen påvirker din virksomhed.
-
Bæredygtighedsstrategi
Vi hjælper jer med at skære igennem kompleksiteten og komme godt fra start. I får indsigt i krav og muligheder samt de kompetencer, den viden og de værktøjer, der skal til for at omsætte bæredygtighed til konkret praksis.


Sådan sikrer virksomheder en korrekt og troværdig proces
Dobbelt væsentlighedsvurdering er en hjørnesten i den nye lovgivning for ESG-rapportering. Det stiller nye krav til både proces, dokumentation – og samspillet mellem virksomhed, rådgiver og revisor.
Med CSRD bliver bæredygtighedsrapportering en integreret del af årsrapporten.
Det betyder, at revisor nu også skal underskrive ikke-finansielle oplysninger – herunder vurdere, om processen bag væsentlighedsvurderingen er gennemført korrekt.
Hvad er revisors rolle i dobbelt væsentlighedsvurderingen?
Revisor skal ikke tage stilling til, hvilke ESG-emner virksomheden finder væsentlige. Revisionsopgaven handler om processen – og om den lever op til kravene i lovgivningen.
Det indebærer bl.a. at vurdere:
- Om relevante interessenter er blevet inddraget
- Om vurderinger og antagelser er rimelige
- Om dokumentationen er fyldestgørende og retvisende
Virksomheder skal derfor kunne dokumentere, at væsentlighedsvurderingen er sket systematisk og på et sagligt grundlag.
Samarbejde og uafhængighed – en balancegang
Det kan være en fordel at inddrage revisor tidligt i processen – som sparringspartner. Det øger kvaliteten og sikrer en mere smidig rapportering, når årsregnskabet skal godkendes. Men revisors uafhængighed må aldrig kompromitteres.
Ifølge revisorloven må revisor ikke deltage i virksomhedens beslutningsprocesser. Derfor skal rådgivning og sparring adskilles fra den endelige vurdering.
For at sikre uafhængigheden anbefaler vi:
- Dokumentation for revisors rolle og opgaver
- Løbende vurdering af eventuelle interessekonflikter
- Klare skel mellem finansiel og ikke-finansiel revision
SMV’er bør også overveje væsentlighedsvurdering
Dobbelt væsentlighed er lovpligtigt for større virksomheder omfattet af CSRD. Men det kan også være værdifuldt for små og mellemstore virksomheder, der arbejder frivilligt med ESG.
En væsentlighedsvurdering giver overblik og hjælper med at prioritere, hvilke ESG-emner der er relevante – og hvor det giver mening at sætte ind. Det gør rapporteringen mere strategisk og målrettet, uanset virksomhedens størrelse.
Usikkerhed og udvikling – hvad sker der nu?
Selvom CSRD er trådt i kraft, er revisors rolle stadig under udvikling. Internationale retningslinjer er på vej – bl.a. fra IESBA og FSR – danske revisorer. Det skaber usikkerhed, men også mulighed for at forme best practice.
Hos Grant Thornton anbefaler vi, at virksomheder allerede nu begynder arbejdet med dobbelt væsentlighed – og tager højde for både rapporteringskrav og revisionsforventninger.
Læs mere om Grant Thorntons ESG-rådgivning og revision samt kravene til dobbelt væsentlighedsvurdering.
Få de seneste nyheder fra Grant Thornton
Få tilsendt publikationer, nyheder og gode råd om skat, moms, afgifter, revision og regnskab og vær den første til at modtage invitationer til vores aktuelle events.