Nyhed

Nye CSRD-justeringer: EU vil lette rapporteringsbyrden for virksomheder

Irene-Hvid_120x120
Af:
Vindmøller
For at styrke konkurrenceevnen og reducere administrative byrder planlægger EU at justere kravene til bæredygtighedsrapportering. Men hvad betyder det konkret – og hvordan sikrer du, at din virksomhed er klar?
Indhold

EU’s præsident, Ursula von der Leyen, har netop annonceret en ny strategi, Competitiveness Compass for the EU, som skal styrke Europas økonomi og sikre global konkurrenceevne. En del af strategien indebærer justeringer af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der har været genstand for debat blandt europæiske virksomheder. Strategien bygger på Draghi-rapporten, som viser, at Europa sakker bagud i forhold til andre store økonomier.

For mange virksomheder kan de kommende ændringer betyde en lettelse i rapporteringskravene og en mere smidig overgang til overholdelse af ESG-lovgivningen.

 

Forenkling af regulering og rapporteringskrav

Europa-Kommissionen har erkendt, at virksomheder – særligt små og mellemstore virksomheder (SMV’er) samt dem, der falder mellem kategorierne "ikke helt store" og "SMV’er" – oplever en tung administrativ byrde i forbindelse med ESG-rapportering.

Derfor er en af de centrale ambitioner i Competitiveness Compass at reducere disse byrder gennem den såkaldte Omnibus-pakke, som forventes at blive offentliggjort den 26. februar 2025 (med mulighed for forsinkelse til marts). Omnibus-pakken indeholder en række forslag til reguleringsforenklinger, som kan ses herunder:

  • Forenkling af regler: EU vil reducere administrative byrder med 25 %, herunder skære mindst 35 % af rapporteringskravene for SMV’er.
  • Ny virksomhedsdefinition: En ny kategori for små-mellemstore børsnoterede virksomheder foreslås, hvilket vil give dem regulatoriske lempelser.
  • Investorhensyn: Små virksomheders adgang til investeringer skal sikres under overgangen til CSRD, CSDDD og Taksonomiforordningen.
  • Mindre byrder i forsyningskæder: Små virksomheder skal beskyttes mod uforholdsmæssige rapporteringskrav fra større virksomheders compliance-krav.

Som en del af denne indsats fastholder EU ambitionen om at være verdens første CO2-neutrale kontinent. Dog erkender man, at virksomheder har brug for bedre rammevilkår for at kunne følge med. Derfor introduceres en række initiativer, der blandt andet omfatter sænkning af energipriser og støtte til startups inden for cirkulær økonomi.

 

Vær forberedt – rapportering forsvinder ikke

Selvom der er udsigt til lempelser, betyder det ikke, at rapporteringskravene forsvinder. ESG-rapportering vil fortsat være et vigtigt element i EU’s strategi for en bæredygtig omstilling, og virksomheder bør derfor fortsat være på forkant med deres CSRD-forberedelser.

 

Grant Thornton hjælper din virksomhed med ESG-rapportering

Hos Grant Thornton følger vi udviklingen tæt og står klar til at hjælpe virksomheder med at navigere i de nye ESG- og CSRD-krav. Uanset om din virksomhed har brug for strategisk rådgivning, konkret bistand til rapportering eller en vurdering af, hvordan de kommende justeringer vil påvirke jer, kan vores eksperter sikre, at I er på rette vej.


Vi lover at holde jer opdaterede, når der er nyt ift. EU’s omnibus-pakke. I mellemtiden er du altid velkommen til at kontakte vores ESG-afdeling for en dialog om, hvordan vi kan hjælpe jer videre på rejsen indenfor ESG og CSRD.