Nyhed

Skærpede krav til registrering af brugere af køretøjer

Ida Lommer 120x120
Af:
Ida Lommer Nørgaard
Biler-motorvej featured
Fra den 1. juli 2024 skal alle, der har fast råderet over et køretøj i mere end 30 sammenhængende dage i en virksomhed, registreres i Det Digitale Motorregister.

OPDATERING 29. AUGUST 2024
Skatteminister Jesper Bruus har i en e-mail til Avisen Danmark meddelt, at han ønsker at ændre den nyligt indførte lov om registrering af brugere af firmabiler, fordi reglen anses for at være urimelig i forhold til risiko og administration. Ministeren udtaler bl.a.: ”Lønmodtagere skal selvfølgelig ikke risikere at hænge på arbejdsgiverens regninger, og arbejdsgivere skal ikke dynges til i administrativt bøvl.”
 
Det skal dog bemærkes, at udmeldingen alene er offentliggjort i Avisen Danmark, og at der derfor ikke er tale om en officiel lovændring endnu.
 
Læs mere om udviklingen her: Oprør over nye bil-regler: Nu er ministeren på tilbagetog


Den 1. juli 2024 trådte nye regler i kraft for registrering af brugere af køretøjer i virksomheder. Der er tale om en skærpelse og det er nu et krav, at alle, der anvender et køretøj – eller har ret til at bruge det – i mere end 30 sammenhængende dage, skal registreres i Det Digitale Motorregister (DMR). Det gælder for personbiler, varebiler, traktorer, lastbiler og tilhørende trailere. Brugere af køretøjer skal registreres enten som primær eller sekundær bruger.
 
Reglen er især relevant for virksomheder, hvor ansatte f.eks. har en fast varevogn eller lastbil stillet til rådighed. I de tilfælde skal virksomheden registreres som den primære bruger i DMR, mens den ansatte skal registreres som sekundær bruger. Det medfører en solidarisk hæftelse for alle ejere og brugere af køretøjet for diverse periodiske afgifter, herunder vægtafgift, grøn ejerafgift, CO2-ejerafgift og andre relaterede afgifter.
 
Det er muligt at ændre registreringen af brugere af køretøjet gratis frem til 31. december 2024. Herefter vil det koste 380 kr. at ændre registreringen. 

Formålet med de nye regler er bl.a. at give myndighederne bedre muligheder for at overvåge, hvem der har råderet over køretøjet. Det vil gøre det lettere at opdage eventuel svindel med registreringsafgifter og at identificere ansvarlige parter i tilfælde af trafikovertrædelser, herunder vanvidskørsel.

Du kan læse mere om de nye regler her: Nye regler for registrering af brugere af køretøjer

 

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til de nye regler, er du velkommen til at kontakte Head of Indirect Tax Linda-Sophia Danielsen på +45 35 27 52 79 / linda.danielsen@dk.gt.com.