Få tilsendt publikationer, nyheder og gode råd om skat, moms, afgifter, revision og regnskab og vær den første til at modtage invitationer til vores aktuelle events.
Med det nye lovforslag vil virksomheder ikke længere kunne straksafskrive omkostninger til køb af edb-software, knowhow og patentrettigheder. I stedet vil de blive underlagt nye afskrivningsregler, hvilket kan have betydelig indflydelse på, hvordan virksomheder fremover skal planlægge deres investeringer.
Nedenfor ser jeg nærmere på de væsentligste faktorer i lovforslaget.
1. Straksafskrivning af software fjernes
Fra januar 2025 vil softwareudgifter være omfattet af de generelle regler i afskrivningsloven (AL§ 5), hvilket betyder, at de skal afskrives med op til 25% årligt. Virksomheder, der overvejer større investeringer i software, kan med fordel overveje at gennemføre disse før årets udgang for at drage fordel af de nuværende regler.
2. Ændringer for knowhow og patentrettigheder
Ligeledes vil straksafskrivning af omkostninger til erhvervelse af knowhow og patentrettigheder, inklusive licens- og brugsrettigheder, blive afskaffet. Disse omkostninger skal i stedet afskrives med op til 1/7 årligt (jf. AL§ 40 stk. 2), hvilket vil reducere virksomheders mulighed for at fratrække hele investeringen på én gang.
3. Undtagelser for tidsbegrænsede softwareaftaler
Det er værd at bemærke, at der er en undtagelse i lovforslaget. Software, som er knyttet til tidsbegrænsede brugsretter, vil stadig kunne fratrækkes løbende. For eksempel vil omkostninger til brug af et skatteberegningsprogram over en bestemt periode stadig være fradragsberettiget, når omkostningen afholdes.
4. Højere fradrag for forskningsudgifter
Selvom straksafskrivningen af software og patentrettigheder fjernes, foreslår lovforslaget at øge fradraget for udgifter til forskning og udvikling. Fradraget vil gradvist stige fra 110% til 120% i 2028, med en overgangsperiode, hvor fradraget hæves til 114% i 2026 og 116% i 2027. Dette vil dog kun gælde for udgifter op til 1 mia. kr. (i 2024-niveau). Udgifter udover loftet på 1 mia. kr. vil fortsat kunne fradrages med 110% i indkomståret 2026 og frem.
Er du i tvivl om lovforslaget? Lad os hjælpe dig
Står din virksomhed over for investering i software, knowhow eller patentrettigheder? Så bør du overveje at afslutte virksomhedens investeringer inden årets udgang for at kunne udnytte straksafskrivningsmulighederne. I Grant Thornton står vi klar med et erfarent team til at rådgive dig om mulighederne for din virksomhed.
Få de seneste nyheder fra Grant Thornton