article banner
Nyhed

10 gode skatteråd inden nytår

Den søde juletid er over os, og det er sjældent midt i juletravlheden, at man tænker over at tjekke op på sine skatteoplysninger og -indbetalinger for det forgangne år. Men det kan være en rigtig god idé at afsætte blot 15 minutter til at tjekke skatten, for der kan være penge at spare og skattesmæk at undgå. Nedenfor finder du en guide med 10 råd til, hvordan du får afrundet skatten for 2019 på bedste vis.

  1. Indbetal restskat
    Har du betalt for lidt i skat eller AM-bidrag i 2019, kan du frivilligt betale det, du skylder til Skat og dermed spare penge på renter og procenttillæg. Sidste frist for indbetaling af skat er på årets sidste bankdag, som i år falder mandag den 30. december. Betaler du efter denne dato tilfalder en ikke-fradragsberettiget dag til dag-rente. Seneste kendte rentesatser er fra 2018, hvor betalinger inden 1. juli 2019 blev tilskrevet dag til dag-renter på 2,2 % og betalinger efter 1.juli 2019 blev tilskrevet med 4,2 %. Rentesatserne for restskat i 2019 bliver fastsat i foråret 2020. Indbetalingen sker via Skats hjemmeside.
  1. Tjek din forskudsopgørelse for 2020
    Hvis du alligevel er logget ind på Skats selvbetjening for at tjekke restskat, kan du samtidig kaste et blik på din forskudsopgørelse for 2020, som alle danskere modtog i november måned. Du finder forskudsopgørelsen i skattemappen, hvor du også kan foretage ændringer.
  1. Indbetal til pension
    Hvis du har restskat, kan du overveje at indbetale mere til din pension inden året løber ud, og optjene fradrag herved. Du kan få fradrag for op til 55.900 kr. i løbet af året, hvis du indbetaler til din rate- eller alderspension. Bemærk, at hvis du har en arbejdsgiverbetalt pension, tæller denne også med i de 55.900 kr.
    Har du en livsvarig livrentepension, er der ikke noget loft for, hvor meget du kan indbetale og få fradrag for.
  1. Køb og sælg aktier
    Har du solgt aktier med fortjeneste i 2019, skal du tjekke, om du skal indbetale ekstra restskat heraf inden nytår. Fortjeneste på aktier beskattes med 27 % af de første 54.000 kr. og med 42 % på fortjeneste herover. Er du gift gælder en dobbelt beløbsgrænse for beskatning, altså hhv. 27 % af de første 108.000 kr. og 42 % på alt herover.
    Har du derimod aktier, som er faldet i værdi, kan det være fordelagtigt at sælge dem, hvis du har behov for at modregne aktiegevinsten. Er der tale om aktier, du meget gerne vil eje, kan du med fordel genkøbe dem på et senere tidspunkt. 
  1. Håndværkerfradrag og andre fradragsberettigede serviceydelser
    Du kan få fradrag for en rækker håndværker- og serviceydelser på op til 18.300 kr. for 2019, hvis ydelserne er udført på din egen bolig eller dit sommerhus.
    Helt præcist kan du få op til 6.100 kr. i fradrag på serviceydelser som fx børnepasning og rengøring, mens du i håndværkerfradrag kan få op til 12.200 kr. på fx udvendigt malerarbejde og isolering. Fradraget er pr. person i husstanden, som er fyldt 18 år i indeværende år. Det kræves, at arbejdet er udført i 2019, og at regningen er betalt senest den 29. februar 2020. Arbejdet skal være på faktura og betalt med enten kort, mobilepay eller netbank.
    For at få fradraget skal du selv taste beløbet ind via Skats hjemmeside.
  1. Fradrag ved velgørenhedsbidrag
    Har du i årets løb givet bidrag eller gaver til godkendte, velgørende foreninger eller institutioner, kan du få fradrag for op til 16.300 kr. Fradraget får du automatisk, hvis du har givet modtageren dit cpr-nr. Har du ikke oplyst dit cpr-nr. ifm. bidraget, skal du tage kontakt til modtageren og få dem til at registrere dit bidrag. Modtageren skal være godkendt af Skattestyrelsen.
  1. Gaver til nærmeste familie
    Du kan give dine børn, børnebørn, forældre og bedsteforældre afgiftsfrie gaver for op til 65.700 kr. i 2019. Svigerbørn kan få op til 23.000 kr. i gave. Beløbsgrænsen gælder pr. person, hvorfor et ægtepar fx kan give det dobbelte beløb. Grant Thornton anbefaler at overføre pengegaver via fx netbank, så det kan bevises, at beløbet er en gave. For materielle gaver bør kvitteringen gemmes for at fastslå gavens værdi.
  1. Iværksættere kan få fradrag på deres etableringsopsparing
    Har du brugt 2019 på at spare op til at starte egen virksomhed, kan du få fradrag via en såkaldt etableringskonto, hvis du i forvejen ikke betaler topskat. Som iværksætter gælder det om at have et stabilt økonomisk fundament, og denne opsparingsform er derfor en god måde at understøtte virksomhedsdrømmene og samtidig få en smule afdragsfri gevinst. Indskud på en etableringskonto har nemlig en fradragsværdi på ca. 27 %. Derudover kan der opnås yderligere skattefradrag for en del af de udgifter eller investeringer, som pengene anvendes til ifm. virksomhedens opstart.
    Indbetalingen til etableringskontoen skal være indsat mellem den 16.maj 2019 og den 15. maj 2020 for at være fradragsberettiget. Der skal mindst indsættes 5.000 kr. om året og højest 60 % af lønnen på kontoen.
  1. Fradrag for iværksætterordning
    Har du sparet op til at starte egen virksomhed i 2019, og er du i forvejen topskat-betaler, kan du opnå fradrag via en iværksætterkonto. På samme måde som etableringsopsparingen giver iværksætterkontoen et fradragsberettiget økonomisk fundament, men her er fradragsværdien på 52 %. I modsætning til etableringskontoen kan der dog ikke opnås yderlige skattefradrag på udgifter eller investeringer.
    Indbetalingen til etableringskontoen skal være indsat mellem den 16.maj 2019 og den 15. maj 2020 for at være fradragsberettiget. Der skal mindst indsættes 5.000 kr. om året og højest 60 % af lønnen på kontoen.
  1. Tjek økonomien, når livet ændrer sig
    Du børn som tommelfingerregel lave et tjek på din økonomi, når du oplever større ændringer i dit liv. Det kan fx være, når du:
    - Har fået nyt job
    - Hvis du begynder eller stopper med at få SU
    - Har startet eller lukket egen virksomhed
    - Har fået (ny) firmabil
    - Har købt fast ejendom
    - Har omlagt lån og dermed fået en ny rentesats
    - Har ændret din pensionsindbetaling
    - Er blevet gift eller skilt
    - Er gået på pension
    - Har rejst, bidraget til velgørenhed, solgt eller købt aktier m.m.


Har du spørgsmål, eller er du fortsat i tvivl om, hvordan du afslutter 2019-økonomien bedst muligt? Så kontakt os til en snak.